Gramatica generala este inspirata din ideile rationalismului francez din secolele al XVII-lea si al XVIII-lea, intruchipate de "Grammmaire generale et raisonnee de Port-Royal" (1660), avand ca scop teoretizarea faptelor lingvistice dincolo de particularitatile limbilor nationale, generalizarea unor concepte gramaticale care permit stabilirea principiilor comune tuturor limbilor; va fi dezvoltata creator in cadrul gramaticii moderne, structuraliste prin gramatica universala bazata pe universalii lingvistice (categorii, relatii, tendinte comune tuturor limbilor).
Teste online: Testul numarul 17 din categoria teste online din limba romana
Gramatica comparata stabileste asemanarile si deosebirile dintre doua sau mai multe limbi; in cadrul gramaticii structurale, compararea a doua limbi la diferite nivele ale organizarii lor, pentru identificarea zonelor de contrast si a celor de identitate a celor doua structuri, este punctul de plecare al gramaticii contrastive.
Teste online: Testul numarul 18 din categoria teste online din limba romana
Gramatica analitica are drept punct de plecare constructia sintactica sau imbinarea de cuvinte care alcatuieste un text sau un corpus de propozitii si fraze dintr-o limba, supuse unor segmentari succesive in vederea identificarii si caracterizarii elementelor componente, inclusiv la nivelul formei lor (nivel paradigmatic).
Teste online: Testul numarul 19 din categoria teste online din limba romana
Gramatica clasica sau gramatica traditionala preia, in esenta, conceptele si sistematizarile gramaticii latine, adaptandu-le la specificul limbilor actuale. Gramatica clasica privita in ansamblu, ca model al limbii are anumite caracteristici infatisate in detaliu in studiile de lingvistica moderna. Particularitatile provin din modul in care sunt implicate relatiile de adevar, de exprimare si de desemnare in conceperea limbajului natural.
Teste online: Testul numarul 20 din categoria teste online din limba romana