Sărbătoarea Paștelui este un moment de bucurie și lumină pentru creștini, celebrând Învierea Domnului Iisus Hristos. Această sărbătoare aduce cu sine o atmosferă de speranță și reînnoire, marcând triumful vieții asupra morții. În noaptea sfântă, bisericile se umplu de credincioși care așteaptă cu emoție momentul Învierii. Lumina Învierii este simbolul central al acestei sărbători, reprezentând biruința lui Hristos asupra întunericului păcatului și al morții. Credincioșii primesc Lumina Sfântă, care se răspândește de la o lumânare la alta, umplând bisericile și casele cu o strălucire caldă și blândă. Această lumină este purtătoare de pace și binecuvântare, aducând speranță în sufletele oamenilor. Sărbătoarea Paștelui și Lumina Învierii ne amintesc de iubirea nemărginită a lui Dumnezeu pentru omenire și de promisiunea vieții veșnice. Este un timp al reflecției, al recunoștinței și al bucuriei împărtășite, care ne îndeamnă să trăim în lumină și speranță, urmând exemplul de iubire și sacrificiu al lui Iisus Hristos.
Teste online noi: Testul numarul 1 din categoria teste online din religie
Noul Testament este a doua parte a Bibliei crestine si se concentreaza pe viata, invataturile si ridicarea la cer a lui Iisus Hristos, considerat de crestini ca fiind Fiul lui Dumnezeu si Mesia cel profetit in Vechiul Testament. Conform Noului Testament, Iisus s-a nascut in Betleem, Iudeea, sub conducerea regelui Irod cel Mare. Evangheliile dupa Matei si Luca relateaza nasterea sa miraculoasa din Fecioara Maria, prin Duhul Sfant. Copilaria lui Iisus este putin descrisa, dar un episod semnificativ este cel al vizitei sale la Templul din Ierusalim la varsta de 12 ani, unde uimeste invatatii cu intelepciunea sa. In jurul varstei de 30 de ani, Iisus a inceput sa predice si sa infaptuiasca minuni in Galileea si Iudeea. Invataturile sale se bazau pe iubirea de Dumnezeu si de semeni, iertarea pacatelor, pocainta si mila. Iisus a vindecat bolnavi, a hranit multimi flamande, a dat vedere orbilor si a inviat morti. Miracolele lui Iisus au fost semne ale puterii sale divine si ale mesajului sau mesianic. Iisus a intrat in Ierusalim ca un rege triumfator, insa a fost intampinat cu ostilitate de catre conducatorii religiosi iudei, care l-au acuzat de blasfemie si procuratorul roman al Iudeii, Pontius Pilat l-a condamnat la moarte prin crucificare. Iisus a inviat din morti dupa trei zile, invingand moartea si demonstrand divinitatea sa aratandu-se discipolilor sai carora le-a cerut sa propovaduiasca Evanghelia in toata lumea. Noul Testament prezinta o imagine complexa a lui Iisus Hristos, ca fiind un om cu o natura divina, care a venit pe pamant pentru a mantui omenirea de pacat si moarte. Crestinii considera moartea si invierea lui Iisus ca fiind fundamentale in calea spre mantuire.
Teste online noi: Testul numarul 2 din categoria teste online din religie
Cei 12 Apostoli au jucat un rol crucial in istoria crestinismului, fiind martorii vietii, invataturilor si minunilor lui Iisus Hristos. Ei au fost alesi de Mantuitor pentru a fi ucenicii Sai apropiati, pentru a propovadui Evanghelia si pentru a pune bazele Bisericii. Apostolii au primit invatatura de la Iisus, invatand despre Imparatia lui Dumnezeu si despre calea mantuirii. Dupa Inaltarea lui Iisus la cer, au primit Duhul Sfant la Cincizecime si au pornit sa propovaduiasca Evanghelia in toata lumea. De-a lungul vremii au infruntat multe greutati si persecutii, insa au perseverat in misiunea lor, ducand mesajul lui Hristos pe intreg Pamantul. Prin predicile, minunile si scrierile lor, au contribuit la raspandirea crestinismului avand un impact semnificativ asupra lumii si prin exemplul lor de credinta, curaj si perseverenta.
Teste online noi: Testul numarul 3 din categoria teste online din religie
Isus si-a ales doisprezece apostoli care, potrivit Noului Testament, au fost alaturi de Mantuitor in ultimii trei ani si jumatate de viata lumeasca si au fost primii care au marturisit invierea sa. Biblia spune ca inainte de a-si alege ucenicii Isus s-a rugat o noapte intreaga. Mantuitorul a reusit sa transforme doisprezece oameni simplii pescari, agricultori, vamesi, etc care nu faceau parte din elita societatii in doisprezece alesi ai Domnului care au fost trimisi in lume sa propovaduiasca Evanghelia, fiind considerati totodata si intemeietorii Bisericii crestine. Apostolii au fost cei care si-au abandonat viata de zi cu zi pentru a-l urma pe Mesia care le-a spus: "Veniti si urmati-ma!". Fiecare apostol ales de Isus era unic si diferit de celalalt, diferentele sunt atat de uriase, incat in mod normal sansele de a ramane impreuna erau inexistente. Petru era un om impulsiv, aspru, dominat de primul impuls, insa Isus a reusit sa aduca la lumina capacitati nebanuite, care existau in inima lui Petru, dand la o parte toata negura trasaturilor de caracter defavorabile. Ioan era atras de Isus Hristos si invatatura Sa, insa nu stia sa mentina echilibrul intre diferitele sale trasaturi de caracter si astfel, ajungea ca ravna sa il conduca la intoleranta, fiind denumit si "omul care nu are exceptii. Iacob, fratele lui Ioan, cauta slava, insa Domnul i-a dat suferinta, dorea puterea, insa Domnul i-a dat slujirea, voia un loc de cinste, insa Domnul i-a dat o viata de martir. Andrei nu era un la fel de cunoscut ca Petru, Iacob sau Ioan, dar avea un caracter deosebit, stiind cum sa insufle credinta si bunatatea, fiind de o utilitate extraordinar? in imparatia lui Dumnezeu. Andrei l-a adus pe Petru la Isus, astfel daca crestinismul contemporan il preaslaveste pe Petru ca fiind temelia bisericii este pentru ca fratele lui, Andrei, un om aproape necunoscut, l-a luat de mana intr-o zi si l-a dus la Isus Hristos.
Teste online noi: Testul numarul 4 din categoria teste online din religie