Dacii au fost un popor antic care a trait in vechea regiune istorica Dacia, situata in centrul si estul Europei. Herodot considerat "Parintele istoriei" a fost primul istoric ce a mentionat existenta dacilor si a oferit informatii clare despre ei. Herodot a fost impresionat de daci si i-a descris ca fiind un popor curajos si neinfricat spunand despre ei ca sunt "cei mai viteji dintre toti tracii, ... sunt neinfricati si buni la lupta". Vechii daci erau politeisti si credeau in numerosi zei, insa cel mai important zeu al lor era Zamolxis, care era considerat zeul suprem al nemuririi si al luminii. Asadar dacii erau un popor complex si interesant care a lasat o bogata mostenire, ce include monumente istorice, comori arheologice si numeroase traditii culturale pastrate vii pe teritoriul Romaniei pana in zilele noastre.
Teste online: Testul numarul 13 din categoria teste online din istorie
Al Doilea Razboi Mondial a fost cea mai mare conflagratie care a durat intre anii 1939 - 1945 implicand marea majoritate a statelor lumii care au format doua mari aliante militare opuse: Aliatii si Axa. Privit din punct de vedere statistic Al Doilea Razboi Mondial a durat 2.194 de zile, a cuprins 61 de state cu o populatie de 1,7 miliarde de oameni, adica trei patrimi din populatia de atunci a globului, s-a desfasurat pe teritoriul a 40 de state, pe o suprafata de 22.000.000 km2 din Europa, Asia, Africa precum si din oceanele Atlantic si Pacific, au participat atat pe front cat si in spatele lui aproximativ 110 milioane de militari si au murit aproximativ 50 de milioane de oameni atat pe front cat si in spatele lui.
Teste online: Testul numarul 14 din categoria teste online din istorie
Lucian Blaga martor al celei mai sublime pagini din istoria Romaniei o descria astfel: "Era o dimineata rece, de iarna. Pe o parte a soselei se duceau spre Alba Iulia, scartaind prin fagasele zapezii, carutele romanesti. Buchete de chiote si bucurie, alcatuind un singur tir, iar pe cealalta parte se retragea in aceeasi directie, armata germana ce venea din Romania, tun dupa tun, ca niste pumni stransi ai tacerii. La Alba Iulia, nu mi-am putut face loc in sala Adunarii. Aveam in schimb avantajul de a putea colinda din loc in loc, toata ziua, pe campul unde se aduna poporul. Era o roire de necrezut. Pe camp se inaltau, ici-colo, tribunele de unde oratorii vorbeau natiei. Pe vremea aceea nu erau microfoane, incat oratorii, cu glas prea mic pentru atata lume, treceau de la o tribuna la alta. In ziua aceea am cunoscut ce inseamna entuziasmul national, sincer, spontan, irezistibil, organic, masiv, al oratorilor de la tribuna".
Teste online: Testul numarul 15 din categoria teste online din istorie
Istoria trebuie sa fie intotdeauna obiectiva, nepartinitoare si nepartizana incercand sa inteleaga ansamblul problematic supus judecatii ei, fara idei preconcepute sau sentinte pronuntate din start. Preocuparea principala a istoriei este aceea de a reprezenta adevarul, ce nu trebuie trecut cu vederea sau denaturat. Istoria este necesara umanitatii pentru a o oprii in a reproduce greselile din trecut si pentru a-i indica o cale spre viitor si dezvoltare. Totodata istoria mai are rolul de a dezvolta unitatea, intercorelarile, dar si de a contribui la eliminarea divergentelor produse pe parcursul unor evolutii, evidentiind cauzele acestora pentru a ajuta la solutionarea contradictiilor, dand in ansamblu sentimentul unui curs unic al istoriei si intretinand simtaminte de solidaritate.
Teste online: Testul numarul 16 din categoria teste online din istorie