´╗┐

Teste online din geografie

teste din geografie - pagina 4

Teste din geografie: Curiozitatile continentului asiatic

Curiozitatile continentului asiatic

Asia este cel mai intins continent detinand 8,7% din suprafata totala a Terrei si 29,8% din uscat. Asia este cel mai complex continent din punct de vedere fizico-geografic deoarece aici intalnim cele mai mari altitudini cat si cele mai scazute, cea mai lunga coasta, cel mai mare si mai adanc lac, cele mai extreme conditii climatice si in consecinta cele mai variate forme de vegetatie si fauna de pe Terra. Asia poate fi considerata ca fiind o subregiune a unui continent mai intins, Eurasia, situata la est de Muntii Urali, Canalul Suez, Marea Neagra si Marea Caspica. Limitele acestui continent sunt Muntii Urali si Raul Ural la vest, Oceanul Arctic la nord, Oceanul Indian la sud, iar la est Marea Japoniei.

Start test

Teste online: Testul numarul 13 din categoria teste online din geografie

Teste din geografie: Curiozitatile continentului african

Curiozitatile continentului african

Continentul african este cel mai vechi teritoriu locuit de pe Pamant unde isi are originea rasa umana. Africa este continentul contrastelor, deoarece aici se intalnesc padurii ecuatoriale, luxuriante de nepatruns, dar si intinse pustiuri unde pe sute de kilometri patrati nu exista niciun arbore si nu cade nici o picatura de ploaie ani la rand. Tot pe continentul african se gasesc si zacamintele celor mai mari bogatii de pe glob, dar si cele mai multe tari sarace. Africa este singurul continent situat simetric fata de Ecuator.

Start test

Teste online: Testul numarul 14 din categoria teste online din geografie

Teste din geografie: Cultura geografica

Cultura geografica

Cu toate ca stiinta geografica s-a desprins din filozofia naturii, in sec. II i.e.n., datorita aparitiei hartilor cu substrat matematic, in zilele noastre reprezinta principala stiinta menita sa duca la inelegerea structurii si a functionarii spaiului terestru. Geografia contemporana ca urmare a complexitii obiectului de studiu a dezvoltat legaturi cu stiintele conexe, ducand la o ramificare pe discipline si subdomenii specifice de cercetare. La fel ca toate celelalte stiinte si geografia s-a nascut dintr-o necesitate si din nevoia de a ne localiza in spatiu. Geografia a aparut pentru prima data cu un nume propriu, cu un obiect de studiu si cu o metoda d studiu cantitativa in opera "Comentarii geografice" scrisa de matematicianul si filozofului grec Eratostene (cca 276-194 i.e.n.), bibliotecar in Alexandria.

Start test

Teste online: Testul numarul 15 din categoria teste online din geografie

Teste din geografie: Romania vazuta prin prisma geografica

Romania vazuta prin prisma geografica

Romania se gaseste in emisfera nordica la aproximativ jumatatea distantei dintre Ecuator si Polul Nord, astfel ca paralela de 45° trece prin jumatatea de sud a Romaniei fapt ce determina un climat temperat. Prin partea centrala a tarii trece paralela de 46° pe linia localitatilor Varias, Zane, Vantu de Jos, Agnita, Targul Secuiesc, Soveja, Pafesti si Suceveni. Pe longitudine Romania este situata in emisfera estica, iar prin centrul tarii trece meridianul de 25° longitudine estica pe linia localitatilor Lunca Evei, Sovata, Fagaras, Rosiorii de Vede, Ciuperceni. Cele doua linii se intersecteaza in partea centrala a Romaniei la 20 de kilometri nord de Fagaras in Podisul Hartibaciului. Fata de acest punct central al Romaniei distanta pana la extremitatile continentului sunt aproximativ egale pe cele trei directii: vest, nord si est. Pana la Oceanul Atlantic, pe coastele de vest ale Irlandei distanta este de circa 2.700 de kilometri, spre nord de 2.800 de kilometri pana la Capul Nord si de 2.600 de kilometri pana la Muntii Ural. Singurul punct extrem mai apropiat este cel sudic de 1.050 de kilometri pana la Capul Matapan.

Start test

Teste online: Testul numarul 16 din categoria teste online din geografie

« 1 2 3

4

5 6 7 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct