Geografia este stiinta ce reprezinta un ansamblu sistematic de cunostinte obtinute prin investigarea si studiul naturii si societatii, prin observatie si rationament. Ca oricare alta ramura a stiintei si Geografia trebuie sa raspunda unor exigente teoretice menite sa-i asigure un statut stiintific cert, legitim si unanim recunoscut. Rezolva testul "Geografie generala 2" pentru a-ti testa cunostintele geografice.
Teste online: Testul numarul 21 din categoria teste online din geografie
Primele descrieri si preocupari geografice ce au avut loc inca din antichitate, cand cercetatorii aveau in vedere o serie de teritorii restranse, insa, treptat, interesul a fost extins asupra intregului spatiu cunoscut denumit de catre grecii antici drept oikumena. Integrarea preocuparilor geografice la nivel planetar a condus la ipoteza ca Pamantul constituie obiectul preocuparilor stiintifice ale geografiei, prin studiul formei si dimensiunilor sale, alcatuirea materiala si diferentierea spatiala a suprafetei terestre. Ulterior, aceasta modalitate de identificare a geografiei cu studiul suprafetei terestre s-a mentinut pana la jumatatea secolului al XIX-lea, asa cum se identifica din definitia data de Alfred Hettner in anul 1921 care spunea ca: "Geografia este stiinta despre fata Pamantului dupa deosebirile ei locale", mentionand ca "suprafata terestra nu este o suprafata, ci un obiect fizic cu o grosime apreciabila, un invelis geografic alcatuit din partile solida, lichida si gazoasa si care adaposteste viata". Parcurgand testul "Geografie generala 3" iti vei testa cunostintele geografice.
Teste online: Testul numarul 22 din categoria teste online din geografie
Geografia moderna reprezinta un ansamblu sistematic de cunostinte obtinute prin investigarea si studiul naturii si societatii, prin observatie si rationament. Ca oricare alta ramura a stiintelor moderne si Geografia trebuie sa raspunda unor exigente teoretice menite sa-i asigure un statut stiintific cert, legitim si unanim recunoscut. Statutul stiintific cert al Geografiei este realizat prin identificarea urmatoarelor aspecte: definirea domeniului stiintific, precizarea obiectului de cercetare, edificarea unui sistem propriu de reprezentari stiintifice si nu in ultimul rand formularea unui punct de vedere propriu in privinta modului de cercetare a problemelor studiate. Te invitam sa-ti testezi cunostintele geografice rezolvand testul "Geografie generala 4".
Teste online: Testul numarul 23 din categoria teste online din geografie
Antarctica este un desert polar datorita latitudinii si a inaltimilor mari. Pozitia Antarcticii pe latitudine si inaltimile ei mari fac din Antarctica cel mai rece continent, insa cu toate acestea se deosebesc doua anotimpuri rece si cald. Pe durata anotimpului rece in zonele intercontinentale temperatura poate fi mai scazuta de -80°C, pe cand in anotimpul cald temperatura poate creste in aceleasi zone, pana la -30°C. In zonele de coasta pe durata sezonului cald temperatura poate ajunge pana la 0°C, insa si aici valorile negative sunt ridicate in perioada rece.
Teste online: Testul numarul 24 din categoria teste online din geografie