O insula este o suprafata de pamant gasita in oceane, mari, lacuri si rauri, inconjurata complet de ape. Insula se diferentiaza de continent prin dimensiune, astfel Australia cel mai mic continent, este de trei ori mai mare decat cea mai mare insula. Climatul unei insule este influentat de cantitatea apei ce inconjoara insula, deoarece aceasta determina directia vanturilor, a precipitatiilor, a temperaturii si a umiditatii. In mari sau oceane, datorita volumului mare de apa, aceasta se incalzeste si se raceste mai incet decat pamantul afectand clima prin faptul ca pe masura ce terenul se raceste mai repede decat apa ce inconjoara insula, vanturile bat dinspre apa spre insula transportand umezeala si saruri, care impiedica dezvoltarea vegetatiei. In cazul insulelor formate in lacuri sau in rauri vanturile transporta doar umezeala fara saruri, ceea ce favorizeaza dezvoltarea vegetatiei. Clima si vegetatia unei insule sunt influentate si de dimensiunea acesteia, deoarece efectul volumului de apa nu este uniform, acesta scazand spre centru. Insulele pot fi clasificate in functie de pozitia lor geografica in raport cu masele continentale, astfel pot fi: insule oceanice atunci cand acestea nu fac parte din platoul continental si de insule continentale cand sunt asociate cu continentul.
Teste online noi: Testul numarul 9 din categoria teste online din geografie
Muntele denumeste forma de relief aflata pe suprafata Pamantului care domina terenul inconjurator ridicandu-se pe o suprafata limitata, avand de regula o forma stancoasa si depasind ca inaltime dealurile. Pe planeta noastra muntii acopera aproximativ 22% din suprafata uscatului care insa nu sunt uniform repartizati pe continente. Asia este cel mai muntos continent fiind acoperit in proportie de 52%, urmat de America de Nord cu 36%, Europa cu 25%, America de Sud cu 22%, Australia cu 17% si Africa cu 3%. Zonele montane au o importanta deosebita in tot ceea ce reprezinta viata pe Pamant deoarece absolut toate fluviile si raurile importante ale izvorasc si primesc debit din surse montane, respectiv mai mult de jumatate din populatia umana depinde vital de apa montana.
Teste online: Testul numarul 10 din categoria teste online din geografie
Unitatile montane ale Romaniei fac parte din structurile axei alpine centrale si sud-est-europene, care se intind intre Alpi si Marea Egee, incluzand Carpatii si Balcanii. Unitatile montane ale Romaniei sunt mijlocii sau scunde avand doar cateva sectoare ce depasesc altitudinea de 2.000 de metri. Care sunt cele mai inalte varfuri muntoase din Romania?
Teste online: Testul numarul 11 din categoria teste online din geografie
Geografia este o ramura consacrata a stiintei inca din Antichitate devenind o stiinta propriu-zisa abia dupa a doua jumatate a secolului al XIX-lea. Denumirea stiintei a fost data de Eratostene in secolul al III-lea i.e.n. care, plecand de la etimologia termenului de geografie "ghea" care inseamna Pamant si "graphien" care inseamna descriere a botezat ramura stiintifica de azi cunoscuta sub numele de Geografie. Eratostene a identificat si o prima definitie a geografiei spunand ca "Geografia este stiinta care se ocupa cu descrierea Pamantului". Testeaza-ti cunostintele geografice rezolvand testul "Geografie generala 1".
Teste online: Testul numarul 12 din categoria teste online din geografie