Raportat la suprafata Romaniei, relieful se caracterizeaza printr-o mare diversitate si complexitate, astfel ca din intreaga suprafata a Romaniei, 28% este ocupata de munti ce masoara peste 800 metri altitudine, 42% de dealuri si podisuri cu inaltimi cuprinse intre 200 - 800 metri altitudine si 30% de campii cu altitudini sub 200 metri altitudine.
Teste online: Testul numarul 57 din categoria teste online din geografie
Privind orice orice harta a globului pamantesc vom observa ca apa marilor si oceanelor ocupa ce mai mare parte din suprafata Terrei. Astfel in cadrul bazinelor oceanice si marine se pot distinge mai multe regiuni morfohidrografice dupa cum urmeaza: regiunea litorala (sau costiera), platforma continentala, povarnisul continental si regiunea abisala. Principalul agent de modelare a regiunilor costiere este reprezentat de apa marilor si oceanelor, prin formele specifice de miscare: valuri, maree si curenti. Pe langa acesti agenti de modelare, in schimbarea fizionomiei zonelor litorale mai actioneaza si unele procese fizice, chimice si biologice, determinate de alti agenti, dar care au insa un rol secundar.
Teste online: Testul numarul 58 din categoria teste online din geografie
Principalele caracteristici ale reliefului mioritic sunt date de varietatea, proportionalitatea si dispunerea pe trepte concentrice a acestuia. Lantul Carpatic ocupa 28% din teritoriul Romaniei, formand un inel in jurul Depresiunii Transilvaniei.
Teste online: Testul numarul 59 din categoria teste online din geografie
Meteorologia este stiinta care studiaza totalitatea cunostintelor privind atmosfera si fenomenele ce se petrec in cuprinsul ei. Aceasta stiinta a ramas neschimbata inca de pe vremea lui Aristotel, datorita faptului ca principala energie a proceselor atmosferice are drept sursa principala Soarele, caruia i se adauga, cu pondere nesemnificativa nucleul fierbinte al Pamantului, si cu pondere neglijabila, ansamblul corpurilor ceresti.
Teste online: Testul numarul 60 din categoria teste online din geografie