Teste online din geografie

teste din geografie - pagina 12

Teste din geografie: Unitatile morfostructurale ale Romaniei

Unitatile morfostructurale ale Romaniei

Unitatile morfostructurale sunt acele teritorii care au un relief major unitar si o structura geologica de acelasi tip. Exista doua tipuri mari de structuri, intalnite pe teritoriul Romaniei: orogen si platforma si unul intermediar. Cele mai vechi, sub aspectul structural de baza, sunt platformele. In Romania orogenul este reprezentat prin arealul afectat de evolutia rifturilor si geosinclinalelor carpato-alpine, incepand cu faza orogenetica austrica. Este vorba de lantul Carpatic, Subcarpatii, Podisul Getic, Depresiunea Transilvaniei, Campia si Dealurile de Vest. Delimitarea intre orogenul carpatic si forlandul sau se face pe falia pericarpatica. In exteriorul Carpatilor se afla unitatile consolidate si stabilizate tectonic (cratonizate), numite platforme si/sau cratogene (cratoane).

Start test

Teste online: Testul numarul 45 din categoria teste online din geografie

Teste din geografie: Sistemul geomorfologic romanesc

Sistemul geomorfologic romanesc

Geomorfologia Romaniei reda relieful acestei tari care este un adevarat unicat, ce apare ca un atol pe suprafata unui mare ocean, care ar fi uscatul Terrei. Romania are o coroana inalta care sunt Carpatii, in mijloc un lac cu unduiri linistite, colinele Transilvaniei, iar la exterior trepte de dealuri, podisuri si campii care se prelungesc lin in valuri de furtuna sau de liniste pacifica. O astfel de structura este complicata in plus de raurile care o firestruiesc radial si care sunt adunate in cerc de catre Dunare, Tisa si Nistru spre a le uni cu Euxinul Pontic si cu intreaga lume.

Start test

Teste online: Testul numarul 46 din categoria teste online din geografie

Teste din geografie: Romania - date generale

Romania - date generale

Dacii au inceput sa acumuleze si sa utilizeze cunostinte geografice imca din cele mai indepartate timpuri ale existentei lor. Fenomenele care aveau loc in natura erau puse initial pe seama zeilor si/sau a demonilor, insa treptat, prin observatii sistematice, si uneori prin masuratori, o serie de fenomene naturale au fost explicate stiintific. In paralel, necesitatile vietii economice, schimbul de produse dintre diferitele comunitati umane si evolutiei tehnologice au dus la colectarea si inmagazinarea de noi cunostinte cu caracter geografic care au constituit baza dezvoltarii geografiei spatiului carpato-danubiano-pontic. In cadrul sistemului de evolutie a conceptiilor geografice pot fi identificate mai multe etape: etapa antichitatii, etapa medievala, etapa renasterii, etapa moderna si etapa contemporana, care pot fi extrapolate si la nivelul evolutiei geografiei romanesti.

Start test

Teste online: Testul numarul 47 din categoria teste online din geografie

Teste din geografie: Geografia economica a Romaniei

Geografia economica a Romaniei

Geografia este o stiinta deosebit de complexa, caracteristica izvorita pe de o parte din imensitatea domeniului sau de studiu, care acopera o zona situata la frontiera dintre stiintele naturii si cele ale societatii, iar pe de alta parte din interferentele epistemologice si metodologice pe baza carora s-au construit dogmele demersului stiintific geografic. Geografia economica ilustreaza elocvent complexitatile relationale atat prin dificultatile aparute in procesul de definire a obiectului sau de studiu cat si prin greutatile de definire a chiar stiintei in sine.

Start test

Teste online: Testul numarul 48 din categoria teste online din geografie

« 9 10 11

12

13 14 15 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct