´╗┐

Teste online din literatura

teste din literatura noi

Teste din literatura: Luceafarul

Luceafarul

Luceafarul este cea mai cunoscuta si ampla opera scrisa de Mihai Eminescu ce abordeaza conditia omului de geniu ce nu cunoaste moarte, cu numele lui ce scapa de noaptea uitarii, care insa, aici, pe timpul vietii nu e capabil de a ferici pe cineva, nici capabil de a fi fericit. Eminescu asimileaza titlul poemului cu cel mai stralucitor astru de pe bolta cereasca datorita crezului sau filosofic, conform caruia omul este vesnicul prizonier al imposibilitatii depasirii propriei conditii. Astfel, Luceafarul serveste drept element ce aminteste de importanta acceptarii propriei conditii, in caz contrar, destinul nostru ar fi unul trist, iar depasirea acestei conditii este imposibila. Mihai Eminescu spunea "Geniul n-are moarte, dar n-are nici noroc!".

Start test

Teste online noi: Testul numarul 1 din categoria teste online din literatura

Teste din literatura: Cele mai frumoase poezii

Cele mai frumoase poezii

Poezia este prototipul artei ce are drept obiectiv stările sufletești nelămurite, confuze chiar, transmise pe calea sugestiei și nu a explicației. Poezia este arta în care limba este folosita pentru calitățile sale estetice și evocative cu dorința de a completa sau a înlocui semnificația sa aparentă. Poezia poate fi scrisă independent, în forma unor poeme discrete, sau poate apărea în conjuncție cu alte arte, în opere dramatice în versuri, imnuri sau texte ale unor cântece. Aristotel este printre primii filosofi care au încercat să definească poezia în tratatul Poetica, unde pune accent pe utilizarea discursului în retorică, dramă, cântec și comedie.

Start test

Teste online noi: Testul numarul 2 din categoria teste online din literatura

Teste din literatura: Poeziile lui Mihai Eminescu

Poeziile lui Mihai Eminescu

Eminescu s-a definit pe sine, din punctul de vedere al creatiei literare, drept un romantic, in timp ce ideile sale politice si viziunea culturala de ansamblu au fost integrate marelui curent conservator-reactionar care se manifesta in Europa si in tara noastra, ca un raspuns la un liberalism considerat uniformizator si alienant. Capacitatea sa de sinteza si de innoire a limbajului poetic i-au permis innobilarea unor formule de limbaj existente la alti poeti dinaintea lui, ceea ce a si facut pe unii exegeti sa-l considere intemeietorul limbajului poetic romanesc. In realitate, el nu l-a intemeiat, ci l-a reintemeiat, dandu-i o factura si un spirit atat de nou, incat este modern si astazi. Asa se explica operele care rezista timpului, cum si cele eminesciene, prin calitatea de a fi mobilul tensiunii in permanentele spirituale ale istoriei si ale culturii poporului din care vine scriitorul.

Start test

Teste online noi: Testul numarul 3 din categoria teste online din literatura

Teste din literatura: Literatura universala

Literatura universala

Literatura universala reprezinta arta universala a compozitiilor scrise. O traducere literala a termenului indica sensul de "cunoastere cu ajutorul literelor", iar studiul academic a literaturii este cunoscut ca Litere. Termenul de "literatura" are diverse sensuri, in functie de uzul acestuia. Insa, in mare, indica orice inregistrare simbolica, cuprinzand totul de la imagini si sculpturi la scrisori. Un inteles mai concentrat ar fi doar textul compus din litere sau simboluri precum hieroglifele egiptene. Un sens chiar mai condensat este acela a unui text cu forma fizica, precum hartia sau alta forma portabila, excluzand inscriptiile sau mijloacele media digitale. Savantul si filosoful musulman Imam Ja'far al-Sadiq (702-765 d.Hr) defineste "literatura" astfel: "Literatura este vestmantul pe care cineva imbraca pe ceea ce scrie sau spune astfel incat sa para mult mai atractiva", adaugand ca literatura este o bucata din viata, careia i-a fost data o directie si inteles, o interpretare artistica a lumii in functie de observatorul acesteia. Roman Jakobson defineste literatura ca fiind "violenta organizata pentru un discurs banal", evidentiand indepartarea literaturii de vorbirea de zi cu zi. Povestile ilustrate, textele mari, picturile rupestre si implicit monumentele, toate in acelasi timp sau pe rand au largit granitele "literaturii".

Start test

Teste online noi: Testul numarul 4 din categoria teste online din literatura

1

2 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct