Poezia este prototipul artei ce are drept obiectiv stările sufletești nelămurite, confuze chiar, transmise pe calea sugestiei și nu a explicației. Poezia este arta în care limba este folosita pentru calitățile sale estetice și evocative cu dorința de a completa sau a înlocui semnificația sa aparentă. Poezia poate fi scrisă independent, în forma unor poeme discrete, sau poate apărea în conjuncție cu alte arte, în opere dramatice în versuri, imnuri sau texte ale unor cântece. Aristotel este printre primii filosofi care au încercat să definească poezia în tratatul Poetica, unde pune accent pe utilizarea discursului în retorică, dramă, cântec și comedie.
Teste online noi: Testul numarul 5 din categoria teste online din literatura
Eminescu s-a definit pe sine, din punctul de vedere al creatiei literare, drept un romantic, in timp ce ideile sale politice si viziunea culturala de ansamblu au fost integrate marelui curent conservator-reactionar care se manifesta in Europa si in tara noastra, ca un raspuns la un liberalism considerat uniformizator si alienant. Capacitatea sa de sinteza si de innoire a limbajului poetic i-au permis innobilarea unor formule de limbaj existente la alti poeti dinaintea lui, ceea ce a si facut pe unii exegeti sa-l considere intemeietorul limbajului poetic romanesc. In realitate, el nu l-a intemeiat, ci l-a reintemeiat, dandu-i o factura si un spirit atat de nou, incat este modern si astazi. Asa se explica operele care rezista timpului, cum si cele eminesciene, prin calitatea de a fi mobilul tensiunii in permanentele spirituale ale istoriei si ale culturii poporului din care vine scriitorul.
Teste online noi: Testul numarul 6 din categoria teste online din literatura
Literatura universala reprezinta arta universala a compozitiilor scrise. O traducere literala a termenului indica sensul de "cunoastere cu ajutorul literelor", iar studiul academic a literaturii este cunoscut ca Litere. Termenul de "literatura" are diverse sensuri, in functie de uzul acestuia. Insa, in mare, indica orice inregistrare simbolica, cuprinzand totul de la imagini si sculpturi la scrisori. Un inteles mai concentrat ar fi doar textul compus din litere sau simboluri precum hieroglifele egiptene. Un sens chiar mai condensat este acela a unui text cu forma fizica, precum hartia sau alta forma portabila, excluzand inscriptiile sau mijloacele media digitale. Savantul si filosoful musulman Imam Ja'far al-Sadiq (702-765 d.Hr) defineste "literatura" astfel: "Literatura este vestmantul pe care cineva imbraca pe ceea ce scrie sau spune astfel incat sa para mult mai atractiva", adaugand ca literatura este o bucata din viata, careia i-a fost data o directie si inteles, o interpretare artistica a lumii in functie de observatorul acesteia. Roman Jakobson defineste literatura ca fiind "violenta organizata pentru un discurs banal", evidentiand indepartarea literaturii de vorbirea de zi cu zi. Povestile ilustrate, textele mari, picturile rupestre si implicit monumentele, toate in acelasi timp sau pe rand au largit granitele "literaturii".
Teste online noi: Testul numarul 7 din categoria teste online din literatura
Potrivit Dictionarului de termeni literari cuvantul basm este derivat din vechea slava de la "basni" ceea ce inseamna nascocire sau scornire. Termenul defineste o specie a epicii populare si culta cu raspandire mondiala, in care se nareaza intamplari fantastice ale unor personaje imaginare cum ar fi feti-frumosi, zane sau animale nazdravane aflate in lupta cu fortele nefaste ale naturii sau ale societatii, simbolizate prin balauri, zmei, vrajitoare, pe care ajung a le birui pana la urma. Basmul este alaturi de povestire, snoava si legenda, una dintre cele mai vechi specii ale literaturii orale. Cat de bine cunosti basmele, dar mai ales pe cei care le-au cules si le-au scris pentru noi, afli din acest test.
Teste online noi: Testul numarul 8 din categoria teste online din literatura