Descrierea evenimentelor din istorie se bazeaza pe: documente scrise, istorie orala, izvoare, obiecte etc. Prin interpretarea acestor surse, studiul istoriei isi propune sa reconstituie fetele trecutului. De-a lungul timpului, istoricii si-au schimbat foarte mult felul de a interpreta trecutul si perspectiva asupra faptelor sau a evenimentelor trecute, si-au reevaluat sursele si maniera de a aborda respectivele surse.
Teste online: Testul numarul 37 din categoria teste online din istorie
Marea majoritate a domnitorilor Moldovei au fost figuri emblematice ce si-au pus amprenta asupra evolutiei spirituale si materiale a Romaniei. Istoria Romaniei ar fi avut alt curs fara, vitejia lui Stefan cel Mare, fara intelepciunea lui Cantemir, fara organizarea politica, administrativa si ecleziastica a lui Alexandru cel Bun si nu in ultimul rand ale domnitorilor tradatori si supusi Imperiului Otoman.
Teste online: Testul numarul 38 din categoria teste online din istorie
Tara Romaneasca era denumita de straini Tara Valahia, iar in documentele latinesti era cunoscuta ca Transalpina, adica tara de dincolo de Alpii Transilvaneni, cum numesc occidentalii Carpatii Meridionali. Dupa numele primului domnitor al Tarii Romanesti Basarab I unii i-au spus Basarabia sau Tara Basarabeasca, nume conservat de Moldoveni pentru regiunea malurilor Dunarii si al Marii Negre. Moldovenii numeau Tara Romaneasca Muntenia, iar Turcii ii spuneau Iflak sau Kara-Iflak. Evolutia spirituala si materiala a Tarii Romanesti a fost in stransa legatura cu domnitorul care se afla la carmuirea tarii si cu vitejia sau lasitatea acestuia.
Teste online: Testul numarul 39 din categoria teste online din istorie
Ce roman a mai fost si viata mea! Aceste cuvinte de melancolie, au fost rostite pe stancile de bazalt ale insulei Sfanta Elena, de fostul imparat francez Napoleon Bonaparte. Viata furtunoasa a acestui remarcabil om, atat de singular prin complexitatea geniului si personalitati sale si a rolului jucat pe scena istoriei, se amesteca toate acele sentimente si pasiuni care constituie eternul omenesc: eroism si lasitate, devotament si tradare, ura si iubire, recunoastere si ingratitudine. Napoleon dispunea atat de inteligenta cat si de putere de munca, doua calitati ce se completau cu o vointa formidabila pentru care imposibilul nu exista, calitati esentiale pentru conducerea unui stat. Modul in care dominatia si splendoarea se amesteca cu dezastrul si mizeria, geniul cu nefericirea, fac din viata lui Napoleon Bonaparte un roman autentic, in care intensitatea dramatica a conflictelor sufletesti intrece uneori imaginatia scriitorilor.
Teste online: Testul numarul 40 din categoria teste online din istorie