´╗┐

Teste de inteligenta: Sclipirile inteligentei

teste online


     

Un caiet si un creion costa impreuna 1.10 lei. Caietul costa cu 1 leu mai mult decat creionul. Cat costa creionul?

Sclipirile inteligentei

Daca 5 strunguri fac 5 piese in 5 minute, in cat timp ar face 100 de strunguri 100 de piese?

Sclipirile inteligentei

Pe un lac exista o suprafata acoperita de nuferi. In fiecare zi, suprafata se dubleaza in marime. Daca dureaza 48 de zile pentru ca suprafata de nuferi sa acopere intregul lac, in cat timp va ocupa suprafata jumatate din lac?

Sclipirile inteligentei

Curtea unuei cazarme militare este de forma circulara, iar pentru antrenament ostasii intra pe poarta sudica si se indreapta in linie dreapta spre nord - nord-vest deplasandu-se exact 120 de pasi ceea ce inseamna 80 de metri, dupa care se indreapta spre poarta nordica la care ajung dupa 90 de pasi. Care este diametrul curtii de instructie?

Sclipirile inteligentei

Un ceasornicar a reparat un ceas desteptator vechi, la care nu a gasit un arc compatibil, motiv pentru care i-a pus unul mai scurt. Cu toate acestea ceasul mergea bine doar ca trebuia intors de doua ori pe zi, intotdeauna la aceiasi ora dimineata cand se trezea si seara la ora 22. Seara cheita trebuia rasucita de 20 de ori, iar dimineata de 10 ori pentru ca atat ii permitea arcul. La ce ora se trezea ceasornicarul?

Sclipirile inteligentei

Pe masa de lucru a unui olar se aflau 40 de vase, din care 28 aveau gata incrustat chenarul de jos si 36 il aveau incrustat pe cel de sus, bineinteles ca unele dintre ele aveau gata ambele chenare. Cate vase erau gata incrustate cu ambele chenare gata de bagat in cuptor?

Sclipirile inteligentei

In vremurile demult trecute lunile purtau alte nume in lumea satului dupa cum urmeaza: ianuarie - gerar, februarie - faurar, martie - martisor, aprilie - prier, mai - florar, iunie - ciresar, iulie - cuptor, august - gustar, septembrie - rapciune, octombrie - brumarel, noiembrie - brumar, decembrie - undrea, insa si atunci ca si acum aveau acelasi numar de zile. Astfel se spune ca un argat merge la inceputul lui cuptor sa se tocmeasca la un boier pentru un an si doua luni, cerandu-i boierului un galben pe luna, Insa boierul mai hapsan din fire se gandeste sa-l pacaleasca si-i ofera 6 galbeni pentru fiecare doua luni alaturate ce au cate 31 de zile. Cati galbeni a primit argatul la terminarea simbriei?

Sclipirile inteligentei

Doi serpasi carau pe Himalaya cate o povoara, iar unul dintre ei se plangea ca duce prea multa greutate, in schimb al doilea ii spuse: daca as lua de la tine 10 kilograme povara mea ar deveni de doua ori mai grea decat a ta. Iar daca tu ai lua 10 kilograme de pe spinarea mea, povara ta ar deveni egala cu a mea. Cate kilograme carau fiecare?

Sclipirile inteligentei

Cu 50 de euro au fost cumparate 100 de bucati de diferite prajituri. Pretul prajiturilor sunt urmatoarele: baclava 5 euro bucata, ecler 1 euro bucata si albinita 10 eurocenti bucata. Cate bucati din fiecare fel de prajituri au fost cumparate?

Sclipirile inteligentei

Cantitatea de hrana minima necesara pentru inlocuirea caloriilor cheltuite de organismul unui elefant prin functionarea organelor interne si refacerea celulelor este proportionala cu suprafata externa a corpului animalului. Stiind acest lucru trebuie sa se afle numarul caloriilor din hrana de intretinere a unui elefant care cantareste 420 de kilograme tinandu-se cont ca in aceleasi conditii un elefant ce cantareste 630 de kilograme are nevoie de 13.500 de calorii.

Sclipirile inteligentei

La un concurs televizat se gasesc intr-o urna 10 bile, numerotate de la 1 la 10, iar juriu extrage succesiv cate o bila din urna si o aseaza pe masa, pe un singur rand, dupa urmatoarea regula: daca pe masa se afla un numar par de bile, noua bila va fi asezata exact la mijloc, iar daca pe masa se afla un numar impar de bile, noua bila va fi asezata la sfarsit in partea dreapta. Dupa ce au fost extrase toate bilele din urna, s-a obtinut pe masa urmatoarea secventa de numere: 5, 9, 2, 4, 10, 7, 6, 1, 8, 3. In ce ordine au fost extrase bilele din urna?

Sclipirile inteligentei

Pe masa sunt puse 3 carti de joc: o pica, o cupa si o trefla. Se stie ca: un 8 este la dreapta unui valet; un 10 este la stanga cupei; cupa este la stanga treflei. Ce carti sunt pe masa de la stanga spre dreapta?

Sclipirile inteligentei

La circ, un acrobat pe bicicleta se invarte in jurul arenei, efectuand o rotatie completa intr-un minut. Un urs pe bicicleta, mergand in sens invers, se intalneste cu acrobatul la fiecare 20 secunde. In cat timp parcurge ursul o rotatie completa in jurul arenei?

Sclipirile inteligentei

La un concurs de cultura generala sunt 30 intrebari. Un raspuns corect valoreaza 7 puncte, iar unul gresit scade punctajul cu 12 puncte. Un concurent a reusit sa stranga 77 puncte. La cate intrebari a gresit?

Sclipirile inteligentei

Se defineste operatorul binar & cu urmatoarele proprietati: 1 & 1 = 0; 4 & 3 = 55; 5 & 9 = 44; 4 & 7 = 15; 8 & 6 = 476; 10 & 14 = 804. Cat este 11 & 29?

Sclipirile inteligentei

La un magazin de jucarii, parintii a patru copii au venit si le-au cumparat ursuleti. Cei patru copii au varste de 1, 2, 3 si 4 ani si au primit cate unul, doi, trei sau patru ursuleti, nu neaparat in aceasta ordine. Astfel, Doru are mai multi ursuleti decat varsta lui. Sorin este mai mare decat Matei. Curios, numai un copil are un numar de ursuleti egal cu varsta sa. Paul, care este cel mai tanar, are mai putini ursuleti decat Sorin, iar copilul de 3 ani are doi ursuleti. Ce varsta are fiecare copil si cati ursuleti a primit cadou?

Sclipirile inteligentei

Un taran ce vindea fructe la piata avea 8 cosuri, unele cu piersici, iar celelalte cu mere. Cosurile contineau 67, 62, 35, 34, 30, 25, 19 si respectiv, 17 fructe. Un mar costa de trei ori mai mult decat o pruna. A venit o gospodina ce a cumparat un numar de cosuri cu piersici, pentru care a platit 11.88 lei, dupa care a venit o alta gospodina ce a cumparat un anumit numar de cosuri cu mere, pentru care a platit aceeasi suma echivalenta. Taranul a ramas doar cu un cos cu piersici. Ce valoare are ultimul cos ramas?

Sclipirile inteligentei

La un concurs international de matematica concurentii au primit 4 bete de lungimi diferite, toate numere intregi. Cu trei bete se poate construi un triunghi, iar daca se inlocuieste unul din bete cu al patrulea cel lasat de-o parte se poate construi un alt triunghi, asemenea cu primul. Care este suma minima a lungimilor celor patru bete?

Sclipirile inteligentei

Cate zerouri exista la finalul rezultatului de mai jos?
99! = 1 x 2 x ... x 99

Dintr-o tabla circulara trebuie confectionata partea conica a unei palnii, motiv pentru care se va decupa din tabla un sector, iar partea ramasa o vom indoi sub forma de con. Cate grade trebuie sa aiba sectorul astfel taiat pentru ca acest con sa aiba capacitate maxima?

Sclipirile inteligentei

Intrebarea numarul din 20 - teste online de inteligenta

Bijuteria de lux Papillon Construct