´╗┐

Teste de logica: Logica si rationament 3

teste online


     

Motivul pentru care Viorel nu poate indeplini sarcina este ca are programata in acelasi timp o activitate pe care nu o poate evita. Pe de alta parte, motivul pentru care Cristi nu poate indeplini misiunea este ca nu prea are agresivitatea solicitata de sarcina. Prin urmare, sarcina trebuie sa-i fie alocata lui Costel, singurul sef din serviciul de transport in afara lui Viorel si Cristi. De care dintre presupunerile urmatoare depinde argumentul:

Logica si rationament 3

Ziarist: Analistii sustin ca cei nascuti imediat dupa cel de-al doilea razboi mondial ating acum varsta de 50 de ani si incep sa-si planifice foarte serios viata la pensie. Acest lucru ii va face sa se transforme din consumatori, in marea lor majoritate, in persoane care economisesc. Astfel, este concluzia acestor analisti, vor incepe sa curga din ce in ce mai multi bani pe piata valorilor mobiliare, conducand la cresteri continue ale preturilor pe actiuni. Daca aceasta tendinta ar fi adevarata, analistii ar avea doar de castigat, insa sunt mult prea optimisti. Pe masura ce scade consumul, vor scadea si profiturile comerciale, prin urmare nu se vor justifica preturile mari pentru actiuni, asadar e mult mai probabil ca banii acestor persoane sa se indrepte mai degraba spre alte investitii si nu spre actiuni. Care dintre urmatoarele reprezinta ceea se doreste a fi argumentul ziaristului?

Logica si rationament 3

Costul mediu al produselor de bacanie va creste din nou luna viitoare. In consecinta, ne putem astepta ca untul si ouale sa coste mai mult luna viitoare. Rationamentul viciat din argumentul de mai sus creeaza un paralelism foarte apropiat cu unul dintre rationamentele urmatoare. Care este acesta?

Logica si rationament 3

In practica, guvernul va avea ultimul cuvant de spus cu privire la drepturile cetateanului, deoarece politia va face ce spun functionarii guvernului si instantele. Asta nu inseamna insa ca perspectiva guvernului este in mod necesar si cea corecta; oricine care crede ca asa e, trebuie sa considere ca cetatenii au doar acele drepturi morale pe care guvernul alege sa le acorde, ceea ce inseamna ca nu au deloc drepturi morale. Care dintre urmatoarele exprima cel mai corect concluzia argumentului?

Logica si rationament 3

Exista dovezi care sugereaza ca stramosii nostri din caverne isi slefuiau majoritatea silexurilor mult mai mult decat ar fi fost necesar pentru vanatoare. Prin urmare se pare ca oamenii primitivi detineau simt estetic. Care dintre urmatoarele afirmatii, daca ar fi adevarata, ar slabi foarte mult forta argumentului initial?

Logica si rationament 3

Ziarist: Majoritatea Americii de Nord si a Europei occidentale este mult mai impadurita, are mult mai putine ploi acide si o calitate mai buna a aerului prin comparatie cu cincizeci de ani in urma. Desi acest lucru se poate datora in buna parte politicilor sustinute de ecologisti, totusi, devin mult mai credibile afirmatiile populatiei care resping previziunile referitoare la iminenta unei catastrofe ecologice si sustin ca politicile de mediu care restrictioneaza excesiv utilizarea resurselor naturale ar putea diminua bogatia necesara in sensul adoptarii si sustinerii politicilor care au avut drept consecinta toate aceste imbunatatiri. Care dintre urmatoarele, daca ar fi adevarata, ar intari cel mai mult rationamentul ziaristului?

Logica si rationament 3

Aproape toata corespondenta pe care adresa este scrisa corect ajunge la destinatie in decurs de doua zile lucratoare de la data expedierii. De fapt, corespondenta pe care adresa este scrisa corect ajunge in mai mult timp numai cand plicul este deteriorat in timpul tranzitului. Totusi, in general, cea mai mare parte a corespondentei ajunge la destinatie in decurs de trei sau mai multe zile dupa ce a fost expediata. Daca afirmatiile de mai sus sunt adevarate, care dintre variantele urmatoare trebuie sa fie adevarata?

Logica si rationament 3

Dobson: Unii istorici sustin ca poporul care a construit un cerc de piatra in Britania cu mii de ani in urma avea cunostinta de evenimentele astronomice. Temeiul care sta la baza acestei afirmatii este faptul ca doua dintre pietre formeaza o linie indicand exact pozitia soarelui la rasarit in ziua echinoctiului de primavara. Totusi, sunt multe pietre in cerc si sansa ca o pereche sa indice o directie semnificativa din punct de vedere astronomic este mare. Prin urmare, poporul care a construit cercul nu avea cunostinta de evenimentele astronomice. Care dintre variantele urmatoare este o eroare de rationament in argumentul lui Dobson?

Logica si rationament 3

Biologii au observat anormalitati de reproducere a pestilor care traiesc in apele aflate imediat in avalul fabricilor de hartie. O cauza posibila ar fi dioxina pe care fabricile de hartie o elibereaza zilnic si care poate altera concentratia de hormoni a pestilor. Totusi, este putin probabil ca dioxina sa fie cauza, deoarece pestii isi recupereaza concentratiile normale de hormoni relativ repede cand fabricile isi inceteaza ocazional activitatea si dioxina se descompune foarte incet in mediul inconjurator. Care dintre urmatoarele afirmatii, daca ar fi adevarata, ar slabi foarte mult forta argumentului initial?

Logica si rationament 3

Daca piesa ar fi reusita, ar fi adaptata pentru un film sau ar fi jucata la Festivalul Deceniului. Dar nu are succes. Trebuie, din pacate, sa concluzionam ca nici nu va deveni un film si nici nu va fi jucata la Festivalul Deceniului. Rationamentul argumentului este viciat deoarece argumentul...

Logica si rationament 3

Critic: Multi istorici sustin ca, atunci cand isi trateaza subiectele, sunt foarte putin afectati de prejudecatile de natura morala sau estetica, ca si cercetatorii din domeniul stiintelor naturale. Insa cu siguranta nu putem accepta aceste sustineri ale obiectivitatii, pentru ca e foarte usor sa gasim exemple de explicatii istorice false, care contin prejudecatile autorilor, indiferent ca sunt de natura ideologica sau nu. Rationamentul criticului este foarte vulnerabil in sensul ca poate fi criticat pe baza faptului ca...

Logica si rationament 3

Atunci cand factori care nu pot fi controlati, cum ar fi lipsa ploii, cauzeaza pierderi ale recoltei de grau a fermierilor, comerciantii de ingrasaminte si de seminte, precum si transportatorii si mecanicii isi pierd profitul, iar furnizorii de motorina nu mai pot vinde suficient combustibil pentru a avea un castig. Care dintre argumentele de mai jos urmeaza in mod logic informatiilor prezentate anterior?

Logica si rationament 3

Anumiti vizitatori ai parcului desfasoara activitati care sunt foarte daunatoare animalelor. Cu siguranta, daca ar fi stiut ca aceste activitati dauneaza foarte mult animalelor, nimeni nu le-ar fi desfasurat. Asadar trebuie sa conchidem ca anumiti vizitatori nu stiu ca aceste practici dauneaza foarte mult animalelor. Care dintre argumentele urmatoare se bazeaza un tip de rationament foarte asemanator celui utilizat in argumentul anterior?

Logica si rationament 3

Cresterea rapida a populatiei poate fi dezastruoasa in cazul unui orasel. La modul ideal ar trebui sa existe cel putin un functionar al primariei la suta de locuitori. Cand se muta mult prea multi oameni intr-un anumit loc deodata, serviciile primariei care raspund cu utilitatile si aprobarile sunt repede depasite. Majoritatea bugetelor de primarie nu permit angajarea imediata a noului personal. Care dintre urmatoarele afirmatii, daca ar fi adevarata, intareste cel mai mult argumentul?

Logica si rationament 3

Producatorii si vanzatorii de calculatoare ne spun ca, in scopul utilizarii, complexitatea legata de conectarea diferitelor componente ale calculatoarelor personale nu este un obstacol raspandit, insa este gresita. Clientii care-si instaleaza accesorii la calculatoare trebuie sa-si asume in intregime raspunderea pentru instalarea de cabluri si comutatoare care sa satisfaca specificatiile misterioase. Multe accesorii necesita aplicatii de calculator suplimentare care poate face ca alte accesorii sa nu mai functioneze; de exemplu, daca adaugi un modem e posibil sa nu mai mearga imprimanta. Care dintre urmatoarele, daca ar fi adevarata, ar slabi foarte mult argumentul?

Logica si rationament 3

Sobolanii alimentati cu doze mari de zaharina, indulcitor artificial, dezvolta cristale de siliciu care sunt toxice pentru celulele care captusesc vezica. Cand se regenereaza celulele, unele sunt canceroase si formeaza tumori. Spre deosebire de sobolani, soarecii hraniti cu doze mari de zaharina nu fac cancer de vezica. Care dintre urmatoarele idei, daca ar fi adevarata, face tot posibilul pentru a rezolva discrepanta aparenta din cadrul informatiei anterioare?

Logica si rationament 3

Intre 1976 si 1985, deseurile chimice erau deversate in Golful Cod. In prezent, 3% din populatia de cod cu aripioara albastra are inotatoarele deformate, iar consumatorii prevazatori au incetat sa mai cumpere acest soi de peste. Dorind sa fie compensati financiar de societatile care au deversat substantele chimice, reprezentantii industriei de pescuit din Golful Cod au sustinut ca, din moment ce se stie ca mutatiile genetice pot fi cauzate de aceste substante chimice, prezenta lor in Golful Cod trebuie sa fi cauzat deformarea inotatoarelor codului. Raspunsul la fiecare dintre intrebarile urmatoare ar putea fi util in scopul evaluarii afirmatiei reprezentantilor, cu exceptia uneia. Care este intrebarea?

Logica si rationament 3

Cantitatile insuficiente de ploaie pot cauza scaderea culturilor si cresterea preturilor produselor agricole. Evidentele arata ca, pe durata unei situatii de criza recente dintr-o anumita tara, scaderea culturilor si cresterea preturilor produselor agricole au impulsionat guvernul sa preia distribuirea produselor alimentare, intr-un efort de prevenire a foametei. Astfel, e probabil ca vremea sa fi jucat un rol important in sensul aparitiei situatiei de criza. Rationamentul argumentului poate fi lesne criticat pe motiv ca...

Logica si rationament 3

Costul taxelor semestriale la o anumita universitate se bazeaza pe numarul de cursuri la care se inscrie studentul in semestrul respectiv. Desi pretul pe curs la universitatea respectiva nu a crescut in ultimii patru ani, multi dintre studenti care-si puteau permite plata taxelor atunci cand s-au inscris pretind acum ca acest lucru nu mai este posibil. Fiecare dintre urmatoarele idei, daca ar fi adevarata, ajuta la rezolvarea discrepantei aparente de mai sus, cu exceptia uneia:

Logica si rationament 3

Fizicianul: Pentru a investiga bolile cauzate de dezechilibrele hormonale, un anumit cercetator doreste sa studieze, printre altele, 200 de copii ale caror glande pituitare nu reusesc sa produca cantitatile obisnuite de hormon uman de crestere (HUC). Studiul ar insemna sa li se administreze copiilor o versiune sintetica a HUC pe o perioada de doi ani. Insa cercetarea medicala ar trebui sa fie permisa doar daca poate sa dezvaluie informatii importante despre o boala si daca se stie ca presupune doar un risc minim pentru subiecti. Studiul pe care-l propune cercetatorul ar trebui interzis. Care dintre urmatoarele, daca ar fi adevarata, ar justifica si mai mult argumentarea fizicianului?

Logica si rationament 3

Intrebarea numarul din 20 - teste online de logica

Bijuteria de lux Papillon Construct