´╗┐

Teste de logica: Logica si rationament 1

teste online


     

La cererea locuitorilor din Grove Park au fost create pe toate strazile din cartier denivelari pentru reducerea vitezei. Totusi, desi traficul cauzeaza zgomot si aglomeratie in Grove Park, acest remediu este mult prea injust. Cartierul nu este o comunitate privata, iar strazile au fost facute pe bani publici, prin urmare toti soferii au dreptul sa le utilizeze ori de cate ori doresc. Rationamentul acestui argument este foarte vulnerabil in sensul ca poate fi criticat pe baza faptului ca:

Logica si rationament 1

Criticul literar: Adesea, mostenitorii unui scriitor de succes se decid sa publice manuscrisele si scrisorile ramase de pe urma autorului decedat, indiferent de meritele lor artistice. Totusi, multi autori au manuscrise despre care considera ca nu ar trebui sa fie publicate si de care nu ar dori sa fie asociat in mod public numele lor nici chiar dupa moarte. Prin urmare, un scriitor de succes care decide sa nu publice un manuscris recent terminat ar trebui sa-l distruga imediat. Care dintre afirmatiile urmatoare, daca ar fi adevarata, pune cel mai puternic sub semnul indoielii, temeinicia sfatului criticului literar?

Logica si rationament 1

Singurele inregistrari existente din trecut care sunt transferate pe compact discuri sunt cele despre care casele de discuri considera ca se vor vinde suficient de bine pe compact discuri pentru a fi profitabile. Prin urmare, majoritatea inregistrarilor de jazz clasic nu va fi transferata pe compact discuri, deoarece la statiile de radio sunt date putine dintre acestea. Concluzia de mai sus urmeaza logic doar daca se presupune una dintre urmatoarele idei:

Logica si rationament 1

Economistul specializat pe agricultura: In ultimii ani, au incetat de fapt cresterile productiei de cereale in lume. Cresterile ulterioare vor fi extrem de dificile; majoritatea terenului arabil utilizabil a fost deja cultivat pentru un randament cat mai apropiat de maximum. Insa cererea mondiala de cereale a sporit constant, in principal datorita unei cresteri continue a populatiei. Prin urmare este posibila o lipsa acuta de cereale. Care dintre urmatoarele descrie cel mai precis rolul jucat de afirmatia din argumentul economistului specializat pe agricultura conform careia cresterile ulterioare ale productiei mondiale de cereale vor fi extrem de dificile?

Logica si rationament 1

Bardis: Cercetarile aprofundate arata ca reclamele televizate afecteaza obiceiurile consumatorilor legate de achizitionarea diferitelor produse. Unii oameni conchid pe baza acestei idei ca imaginile violente de la televizor cauzeaza uneori un comportament violent. Insa eficienta publicitatii televizate ar putea fi rezultatul acelor imagini transmise, special create in scopul modificarii obiceiurilor legate de achizitionarea diferitelor produse, in timp ce scopul violentei televizate nu este sa cauzeze un comportament violent. Prin urmare, putem conchide in deplina siguranta ca imaginile violente televizate nu cauzeaza violenta. Rationamentul lui Bardis este viciat datorita faptului ca argumentul...

Logica si rationament 1

Scafandrii francezi au descoperit de curand o pestera mare situata de-a lungul coastei Marii Mediterane. Accesul la pestera este posibil numai printr-un tunel subacvatic. Interiorul pesterii este acoperit in totalitate de apa marii si contine numeroase stalagmite de mari dimensiuni, care sunt pilonii calcarosi ce se formeaza cand cad picaturi de apa in mod repetat in acelasi loc de pe fundul unei pesteri, lasand depuneri minerale care se acumuleaza in timp. Pe care dintre ideile de mai jos o sustine mai puternic informatia de mai sus?

Logica si rationament 1

Administratorul: Noua noastra retea de calculatoare, al carei scop este acela de a creste productivitatea, poate fi instalata in timpul zilei, ceea ce ar duce la perturbarea activitatii angajatilor nostri, sau noaptea, fapt care ar implica cheltuieli de instalare mai mari. De vreme ce este important sa facem economii, ar trebui sa instalam reteaua in timpul zilei. Pe care dintre variantele de mai jos le sustine argumentul administratorului?

Logica si rationament 1

Pe langa ouale pe care le depune in propriul sau cuib, orice femela de rata salbatica va depune un ou in cuibul altei femele daca observa ca cealalta rata isi paraseste cuibul. In conditii naturale de clocit, acest comportament parazitar este relativ rar, deoarece cuiburile ratelor sunt foarte bine ascunse. Totusi, cand oamenii amplaseaza cutii - cuiburi pentru a le ajuta pe rate sa-si cloceasca ouale, de fapt submineaza eforturile de reproducere ale acestora. Aceste cutii - cuiburi puse de om sunt atat de aglomerate de ouale in plus incat doar cateva oua din acele cuiburi vor scoate pui, sau poate chiar nici unul. Pe care dintre variantele de mai jos o sustin mai puternic, daca e valabil, afirmatiile de mai sus?

Logica si rationament 1

Milioane de lilieci femele isi cresc puii in Pestera Bracken. Desi toate mamele parasesc pestera noaptea, la intoarcere fiecare mama ajunge rapid aproape intotdeauna la puiul ei. De vreme ce tipetele emise de lilieci sunt singurele mijloace de a se gasi unii pe altii, iar un pui de liliac nu poate distinge tipatul emis de mama sa de cel emis de oricare alt liliac adult, este clar ca fiecare mama - liliac va recunoaste tipatul puiului ei. Pe care dintre variantele de mai jos incearca sa o sustina acest argument?

Logica si rationament 1

O persoana careia i se face rau dupa ce a consumat un anumit fel de mancare, va capata de cele mai multe ori o aversiune puternica fata de mancarea din meniu care va avea mirosul cel mai pronuntat, indiferent daca acel fel de mancare i-a provocat starea de rau sau nu. Acest fenomen explica de ce copiii sunt cei mai predispusi sa capete aversiune puternica fata de anumite feluri de mancare. Care dintre variantele de mai jos, daca e valabil, ofera sustinerea cea mai puternica a acestei explicatii?

Logica si rationament 1

Ori de cate ori o companie pierde un proces important privind garantia produselor, valoarea actiunilor companiei scade semnificativ in cateva ore dupa ce s-a pronuntat sentinta. Compania Cotoy a fost multa vreme implicata intr-un proces referitor la garantia produselor si astazi valoarea actiunilor sale a scazut semnificativ. Prin urmare, putem fi siguri ca in cursul zilei de astazi a fost pronuntata o sentinta nefavorabila in acel proces impotriva Companiei Cotoy. Care dintre situatiile de mai jos contine argumente defectuoase care se apropie cel mai mult de argumentul de mai sus?

Logica si rationament 1

La data de 31 decembrie a fiecarui an, in tara Q se face un calcul al rezervelor complete de carbune disponibile ale tarii respective - adica, intreaga cantitate de carbune care a fost extrasa pe teritoriul tarii dar care nu a fost consumata. In anul 1991 aceasta cantitate a fost considerabil mai scazuta fata de 1990. Mai mult, tara Q nici nu a importat si nici nu a exportat carbune din 1970. Daca afirmatiile de mai sus sunt adevarate, care dintre afirmatiile urmatoare trebuie sa fie de asemenea adevarate, pe baza celor de mai sus?

Logica si rationament 1

In urma unor experimente, s-a descoperit ca o substanta pe care o contine marijuana, cunoscuta sub numele de THC, dezactiveaza virusii de herpes. In experimente anterioare, cercetatorii au descoperit ca virusii de herpes dezactivati pot transforma celulele sanatoase in celule cancerigene. Se poate trage concluzia ca consumul de marijuana poate cauza cancer. Care dintre urmatoarele, daca este valabil, slabeste cel mai mult acest argument?

Logica si rationament 1

Un bec produs de curand este mult mai economic decat becurile conventionale: costa numai de trei ori mai mult decat becurile conventionale insa rezista pana la de zece ori mai mult decat acestea. In ciuda eforturilor sustinute ale producatorului de a face publicitate avantajelor oferite de noul bec, un analist prevede ca vanzarile la aceste becuri vor fi foarte scazute. Fiecare dintre afirmatiile de mai jos, daca este adevarata, sustine ceea ce anticipa analistul, cu exceptia:

Logica si rationament 1

Un aparat obisnuit de tuns gazonul care consuma motorina emite pe ora la fel de mult material poluat ca si un automobil. Luate laolalta, aceste aparate contribuie foarte mult la poluarea aerului vara. Din moment ce aparatele electrice de tuns iarba nu emit substante poluante pentru atmosfera, oamenii ar putea reduce poluarea daca ar alege aparatele electrice si nu cele pe baza de motorina ori de cate ori ar fi posibil. Care dintre urmatoarele, daca ar fi adevarata, ar sustine foarte mult argumentul?

Logica si rationament 1

Desi am putea inlocui frumosul pod vechi de pe Raul Negru, care este insa distrus, cu un pod suspendat de beton, ar trebui sa-l inlocuim de fapt cu un pod de cabluri, chiar daca ar fi mult mai scump decat un pod de beton. Acest cost suplimentar se justifica foarte clar pentru ca este important sa pastram frumusetea vadului raului. Care dintre urmatoarele este o presupunere de care depinde argumentul?

Logica si rationament 1

Purtatorul de cuvant al unei uzine a sustinut ca nu ar trebui sa i se ceara acesteia sa epureze apa din mlastinile inconjuratoare si a mai afirmat ca, desi apele reziduale ale uzinei au poluat terenurile umede in ultimii ani, nu uzina poarta raspunderea, din moment ce exista un contractant independent care se ocupa in intregime de evacuarea apelor reziduale ale fabricii. Care dintre urmatoarele argumente confirma cel mai mult principiul care sta la baza rationamentului din declaratia purtatorului de cuvant?

Logica si rationament 1

In cadrul procedurilor instantelor penale, avocatii apararii incearca ocazional sa stabileasca daca invinuitul a fost sau nu prezent la comiterea unei infractiuni cu ajutorul comparatiei ADN-ului invinuitului cu ADN-ul sangelui sau al firelor de par gasite la locul faptei. Desi ADN-ul fiecarei persoane este unic, adesea testele ADN nu pot sa faca distinctia dintre mostrele de ADN prelevate de la mai multe persoane. Prin urmare, e o greseala sa exonerezi de raspundere o persoana suspectata doar pentru ca ADN-ul sau nu s-a potrivit cu mostrele de ADN prelevate de la locul faptei. Care dintre urmatoarele reprezinta viciul rationamentului de mai sus?

Logica si rationament 1

Desi evidentele geologice contin anumite referinte privind ciocnirile puternice cu meteoriti care ar preceda extinctiile in masa, au existat si multe extinctii care nu au urmat unor ciocniri puternice cu meteoriti deja cunoscute. In mod similar, exista multe evidente referitoare la ciocniri puternice cu meteoriti care nu par sa fi fost urmate de extinctii in masa. Prin urmare, evidentele geologice sugereaza ca nu exista o legatura cauzala consecventa intre ciocnirile puternice cu meteoriti si extinctiile in masa. Care dintre urmatoarele presupuneri ar conduce in mod rezonabil la concluzia argumentului?

Logica si rationament 1

Utilizarea propozitiilor de genul "asa cum a spus cutarica" sau "asa cum o spune si zicala" sugereaza ca citatul care urmeaza tocmai a fost ilustrat. Astfel de propozitii sunt incorect utilizate atunci cand tocmai s-a dat un aparent contra-exemplu. Care dintre urmatoarele situatii contine o folosire necorespunzatoare a unei astfel de propozitii, in conformitate cu principiul enuntat anterior?

Logica si rationament 1

Intrebarea numarul din 20 - teste online de logica

Bijuteria de lux Papillon Construct